Alles over de Zwarte Dood

De Zwarte Dood staat bekend om een van de gevaarlijkste epidemieën die er bestond. Vele zijn er aan overleden. In totaal heeft de Zwarte Dood meer dan 100 miljoen mensen ervan overleden, maar hoe is de Zwarte Dood begonnen. Er wordt vaak aangegeven dat komt door de pest, maar dit blijkt niet veel bewijs te hebben. Er wordt aangegeven dat dit hoogstwaarschijnlijk komt door het filovirus. Dit virus behoort tot een groep waarbij het ebolavirus hoort. Het is niet precies zeker waar het beginnen is maar het is wel geconstateerd dat het vanuit een ander land naar Europa is gebracht. Het land dat waarschijnlijk de oorsprong van het virus had is Kirgizië en dat in Kirgizië marmotten zijn die vlooien beschikken die doorgegeven zijn door ratten. Door de marmotten is het overgedragen naar handelaren en soldaten die in de buurt kwamen. Hiermee is het virus over de hele wereld verspreid. van de dieren in Azië naar de mensen toe over de hele wereld. De ziekte kwam in 1347 aan in de Krim in van daaruit ging het door naar Europa. Van Europa is Italië het eerste land dat er aan betroffen is. Dit komt omdat in Italië er veel handel werd gedaan en daardoor ook veel schepen met goederen binnen kregen terwijl de bemanning besmet werd geraakt. Het eerste schip kwam terug vanaf de Krim naar Genua toe. Alle bemanningsleden in het schip waren ook heel erg ziek geworden en konden niks doen. De bemanning had ook hele erge zwellingen die heel groot waren, uit deze zwellingen kwamen dingen uit zoals bloed en andere vloeistoffen. Naast deze zwellingen kreeg de bemanning ook heel veel puisten en zwarte vlekken op de huid waaraan ze langzaam komen te overlijden. Vanuit Italië werd het virus heel snel verspreid met de klok mee. Dit betekend dat het virus vanuit Italië naar Spanje ging. Daarna van Frankrijk en Engeland naar Nederland, Duitsland en tot slot in 1351 naar Rusland toe.

Gevolg van de Zwarte Dood

Door de Zwarte Dood zijn er ongeveer 70 tot 100 miljoen levens gevallen. Dit was destijds heel veel, bijna 10% van de wereld. Dit had veel gevolgen voor de samenleving in Europa. Vele dachten dat dit een straf van God is aan de mensheid. Of kregen de minderheden de schuld omdat ze niet wisten waar de ziekte vandaan kwam. Minderheden werden daardoor beschuldigd van vergiftiging en of andere manieren van besmetting. Zelfs muziekanten die door landen reisde werden beschuldigt voor besmetting. Daarnaast waren mensen heel erg bang dat zij door de ziekte komen te overlijden en hadden daardoor vaak een morbide stemming. Toch waren de mensen in Europa niet zo blij met de Joden, nu daarnaast ook de ziekte erbij is gekomen. Ook vonden mensen het raar dat Joden minder snel ziek werden en verdachten zij dat de Joden de ziekte hebben veroorzaakt. Hiermee was er een Joodse arts gemarteld en moest hij toegeven dat de Joden dit inderdaad hebben veroorzaakt door middel van een gif uit te brengen in Zuid-Frankrijk, als plan om de Christenen af te maken. Het gif zou dan gemaakt worden van verschillende ingrediënten zoals de harten van Christenen, spinnen, kikkers, hagedissen en menselijk vlees. Hiermee zou er een soort poeder gemaakt zijn en dit rond heel Europa verspreid hebben. Door alle verhalen die gemaakt zouden zijn waren er veel Joden uitgeroeid door heel Europa. Dit zouden er in totaal 16 duizend Joden geweest zijn. Behalve in Polen, zij hebben de weggejaagde Joden opgevangen en hen een thuis gegeven.

Soorten plagen

De bijwerkingen die het virus kan geven zijn zo erg en verschillend, dat er drie soorten plagen zijn binnen in de Zwarte Dood zitten. Een van de plagen is de Builenpest. De bijwerkingen van deze pest zijn bijvoorbeeld dat uw temperatuur heel erg omhoog kan gaan naar 41 graden. Daarnaast zijn de normale bijwerkingen hoofdpijn krijgen, misselijkheid voelen, overgeven en in het algemeen ziek voelen. Als dit niet behandeld zou worden des tijds is er een 80% kans dat je aan het virus kan overlijden in 8 dagen. Het meest voorkomende bijwerking is het krijgen van dikke witte puisten die op bepaalde plekken kon groeien en bepaalde vloeistoffen uit kon lekken. Na een paar dagen kunt u te maken hebben met acute koorts en het overgeven van bloed. Uiteindelijk kom je te overlijden door te veel bloed verlies of het aantal vlooien bijten die op het lichaam zit door geïnfecteerde vlooien. Daarnaast heeft u ook de Pneumonic Plaag, deze plaag infecteren de longen waardoor u niet goed adem kunt halen. Hierdoor kunt u veel hoesten en kunt u zich ziek worden. Tot slot heeft u de Septicemische pest, dit is een van de minst voorkomende plagen binnen in de Zwarte Dood. De bijwerkingen zijn dat u hoge koorts kunt krijgen en paarse vlekken kunt krijgen op de huid. Echter is deze plaag heel moeilijk op tijd te behandelen omdat het zo snel gaat, toch overleef je dit soort plaag heel vaak omdat het voor de rest niks anders met u doet.

Het einde van de plaag

Uiteindelijk na de plaag die langzaam weg ging kwam het oude aantal inwoners over de hele wereld terug in 1600. De plaag zelf ging langzamerhand weg nadat de geïnfecteerde kwamen te overlijden en dat de behandelingen beter verliepen. Door de ziekte werden de komende generaties versterkt met hun genes. Hierdoor zijn ze door ziektes beter bestemd dan voor de Zwarte Dood begon. In het algemeen bleef het leven doorgaan voor iedereen, alsof er niks veranderd was. Mensen in het algemeen die de ziekte wel overleeft hebben, kregen ook vaak een beloning of extra betaald en of promoties binnen in posities. Dit zou in de middeleeuwen veel kansen hebben gegeven aan mensen die laag in de sociale hiërarchie stonden. Dit komt simpelweg omdat na de dood van veel mensen er heel veel vraag naar mensen zijn die konden werken of die bepaalde functies over kunnen nemen. Daarnaast waren er ook veel erfenissen in de tijd van de Zwarte Dood, omdat er veel mensen komen te overlijden konden de overlevende mensen uiteindelijk veel van een familie erven.

De toekomst van ziektes

Tegenwoordig is het meestal zo dat virussen en infecties ongevaarlijk zijn. Dit komt omdat de mensheid door de jaren heen goede medicijnen hebben ontwikkeld en daardoor er sterk tegenop kunnen gaan waardoor wij goed voorbereid zijn. Daarnaast heeft de mensheid door de eeuwen heen goede genes opgebouwd tegen deze gevaarlijke ziektes en ziektes in het algemeen. Ook kan er snel gehandeld worden als het gaat om een onbekend virus. Dit betekend niet dat de mensheid immune is maar tegenwoordig hebben wij voor bijna alle ziektes wel een oplossing.