De ziekte van Crohn

Stel u heeft te maken met deze ziekte maar u weet niet hoe u verder moet, wat nu? Dit is natuurlijk erg naar om te weten en is er zo veel informatie te vertellen over die ziekte zelf. Van de medicijnen tot de behandelingen en de symptomen ervan. Dit is vaak heel veel informatie om in een keer te onthouden. Daarom gaan wij het in deze tekst over de ziekte van Crohn hebben en wat er allemaal speelt met de ziekte.

Wat is de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ziekte dat zich in de darmen speelt, maar dit kan ook in andere lichaamsdelen spelen zoals de mond of de anus. Deze ziekte is een inflammatoire darmziekte dat chronisch is. Dit betekent dat deze ziekte een langdurige ziekte is die misschien permanent is. Als u te maken heeft met de ziekte van Crohn dan heeft u vaak wonden of ontstekingen binnen in de slijmvliezen van de darmen. Meestal zitten deze op de dikke en of de dunne darm maar het kan zoals benoemd ook in de mond of de anus zitten. De ziekte werd ontdekt door de Amerikaanse arts Burrill Bernard Crohn die met zijn collega's een paar patiënten hadden behandeld met bijwerkingen die te maken hadden met de ziekte van Crohn. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is maar, er wordt beweert dat het te maken heeft met factoren van bepaalde bacteriën of met het immuun mechanisme van een persoon. Hierdoor zou een chronische ontstekingsziekte ontstaan, hierdoor kan het lichaam raar doen met zijn immuunsysteem en reageert daardoor amper tot helemaal niet op de ziekte waardoor het schade kan leveren aan de darmen. Er wordt ook weergeven dat deze ziekte vaak riskant kan zijn op het DNA van een persoon. Bijvoorbeeld, een roker heeft een groter risico om de ziekte van Crohn te krijgen.

Hoe krijgt u de ziekte

Er kunnen veel redenen zijn waardoor u mogelijk de ziekte kunt krijgen. Een van de meest bekende redenen is dat het simpelweg geërfd is van een familielid. Omdat de ziekte van Crohn veel te maken heeft met het DNA is het vaak zo dat het overgenomen wordt door een ander familielid. Dit komt voor bij 10 procent van de patiënten die de ziekte hebben. Ook is er bewezen dat mensen met een Ashkenazi-Joodse afkomst veel meer kans hebben op de ziekte van Crohn, de kans is vaak 4 tot 7 keer zo groot als voor iemand die geen Joodse achtergrond heeft. Hierdoor hebben Joodse patiënten die kinderen hebben gemaakt ook vaak de kans groot dat zij het hebben. Vaak gaat het ook om het gebied waarin iemand leeft. In Noord-Amerika en Europa is de kans meestal groter dan mensen die in Afrika (met Zuid-Afrika als uitzondering) en Azië wonen. Van de Amerikaanse en Europese landen hebben de mensen die in de stad leven vaak de meeste kans op de ziekte. Daarnaast is stress ook een groot factoor voor de ziekte. In het algemeen kunnen negatieve gevoelens en gedachtes de ziekte verergeren of ook zelfs soms llaten verschijnen. Dit komt omdat stress bepaalde stoffen heeft dat de darmen ook kunnen beïnvloeden, maar dit is niet een bekende reden om de ziekte te krijgen, vaak wordt er met stress de ziekte verergert als iemand de ziekte heeft. Tot slot kan de kansen om de ziekte te krijgen verhoogt als u bepaalde lichaamsdelen laat verwijderen zoals de appendix of de keelamandelen.

Symptomen van de ziekte

De ziekte van Crohn heeft zelf heel veel bijwerkingen en symptomen. De bekende symptomen van de ziekte zijn erge buikpijn, erge diarree dat soms zelfs wel bloed kan bevatten, koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid, keelpijn en geen trek in eten hebben. De diarree kan ook ernaar leiden dat u veel bloedverlies kan leiden, omdat er vaak ook bloed uit kan komen kan dit u veel bloed laten verliezen en dat u door de ziekte vaker naar het toilet moet gaan. De oorzaak van het bloedverlies komt door de wondjes die binnen in darmen zitten door de ziekte van Crohn, als er daardoor vaak getoiletteerd wordt, kan er ook vaak bloed erbij komen. Het gewichtsverlies heeft te maken met dat uw trek in het eten verminderd wordt, dit is vaak een erg geval. Hierdoor zijn er vaak mensen die daarom weigeren om wat te eten en moeten voeding via een infuus krijgen, omdat zij geen trek hebben. Daarnaast kunt u ook last krijgen van uw huid en ogen, op uw huid kunt u bijvoorbeeld plekken krijgen of dat u irritaties krijgt op uw oog.

Soorten Crohn ziektes

Naast de ziekte van Crohn is er ook de Colitis Ulcerosa. Dit is een variant van de ziekte van Crohn. Met de Colitis Ulcerosa zijn de klachten meer gefocust op een plek of gebied van de darmen terwijl de ziekte van Crohn het meer verspreid is over de darmen. Colitis Ulcerosa heeft ook andere bijwerkingen behalve de standaard bijwerkingen van de ziekte van Crohn. Deze symptomen zijn vaak erger dan dat u kan krijgen met de ziekte van Crohn, de symptomen zijn op het huid veel pijn hebben, heel erg nodig naar het toilet moet gaan en dat er dan soms niks uit komt. Ook kan er daardoor veel pijn komen in het gebied van de anus.

Epidemiologie van de ziekte

Ook al is de ziekte van Crohn niet bekend, toch hebben een redelijk aantal mensen er last van en er mee te maken. Het aantal is ongeveer tienduizend Nederlanders en Belgen die te maken heeft met de ziekte van Crohn. Uit onderzoek komt er ook uit dat dit vaak begint in de 15e tot 30e jaar van een persoon in de 19e eeuw. Dit getal is op de loop van de jaren gedaald naar de leeftijden van kinderen en zelfs baby's die al van jonge leeftijd de ziekte kunnen krijgen. Ook is de ziekte vaker bij mannen dan vrouwen. De ziekte komt vaak voor in Noord-Amerika en Noord-Europa en in het algemeen in gebieden waar de hygiëne minder is. De mensen die in het algemeen het minste last ervan hebben zijn vaak Aziaten en Spanjaarden.

De toekomst voor de ziekte

Naast dat er veel onderzoek wordt gedaan is de ziekte zelf is nog een mysterie, er zijn namelijk nog geen medicijnen die de ziekte volledig laten genezen. Er zijn alleen maar medicijnen die de pijn en de ziekte in het algemeen kunnen remmen. Met deze onderzoeken zijn er bepaalde test vaccinaties gemaakt met als doel om de ziekte volledig te laten genezen in de darmen. Er wordt bewezen met zwakke bewijsstukken dat er een bepaalde bacterie bestaat in het lichaam, waarvan het lichaam niet zo zeer een immuunsysteem heeft opgebouwd waardoor een van de twee ziektes kunnen ontstaan. Met deze bacterie hebben onderzoekers daarom besloten deze test vaccinaties er op te baseren en maken. Er wordt dus hard gewerkt om een oplossing te vinden om deze ziekte voor goed te helen en het makkelijk behandelbaar te maken.